לדוגמא: הרב שך | "הרב שך"
חפשו

צ’כוסלובקיה

בפראג מוצגת תערוכה של ציירי טרזיינשטאדט


מאת: ללא שם
פורסם: מעריב | העולם היהודי (עמוד 17) - 08/10/1978 (יום ראשון)
במוזיאון היהודי בפראג, שהוא מוסד ממלכתי, וממומן בידי ממשלת צ'כוסלובקיה, מוצגת עתה תערוכה של 43 ציורים מפרי מכחולם של ארבעה אמנים, שהיו עצורים במחנה הריכוז טרזיינשטאדט במלחמת העולם השניה וציירו במחתרת את זוועות המחנה.

ארבעת האמנים הצליחו להבריח את יצירותיהם לעולם החופשי והדבר גרם מבוכה כה רבה לשלטנות הנאציים, עד שאדולף אייכמן עצמו בא לטרזיינשטאדט כדי לנהל את החקירה על הברחת התמונות. האמנים הואשמו ב "הפצת תעמולת זוועה".

ארבעת האמנים שיצירותיהם מוצגות במוזיאון היהודי של פראג, הם פרדיננד בלוך, בנדריך פריטה, ליאו האס ואוטו אונגאר. הם היו עצורים במחנה הריכוז בין השנים 1942 ו-1945.

האמנים ציירו את תמונותיהם בתנאים קשים ביותר במחנה הריכוז - חמרי הציור שברשותם היו מעטים ועלובים. בדרך כלל ציירו בלילה - אך עלה בידם לצייר מאות תמונות, המתעדות את גורלם המר של אסירי המחנה, רובם יהודים, מרגע שהגיעו למחנה ועד שהועברו למחנות ההשמדה.

אחדות מן התמונות הגיעו לשוויץ תודות לאדם, הידוע רק בשם ל. שטראוס (שמת אחר-כן באושוויץ), סוכנים נאציים בשוויץ גילו את התמונות, והדבר גרר חקירה בטרזיינשטאדט.

מר היה גורלם של ארבעת האמנים: בלוך, שהיה בן 46, הולקה למוות בחקירתו; פריטה, בן 37, שבשנות ה-30 היה ידוע כצייר קריקטורות פוליטיות, הועבר לאושוויץ, שם מת בבית-החולים של המחנה; אונגאר נותר בחיים אחרי תקופות מאסר בטרזיינשטאדט ובבוכנוואלד, אולם מת מפצעיו אחרי שחרורו מבוכנוואלד; האס, שהיה כלוא במחנות שונים בין השנים 1939 ו-1945 ואז עבר למזרח ברלין ושם הוא חי היום, בן 77, וממשיך בעבודתו האמנותית.

פרשת הציירים היהודיים של מחנה טרזיינשטאדט הועלתה בהרחבה בסידרת הטלוויזיה "שואה" שהוצגה באחרונה בארץ.

דפים בנושא:


הערות: נח זבולוני כתב בעבר כתבות על המוזיאון היהודי בפראג, ובפרט על תערוכות הקשורות למחנה הריכוז בטרזיינשטט, כפי שניתן לראות ב "דפים בנושא". עובדה זו, תוכן הכתבה וסגנונה מביאים למסקנה שהיא נכתבה כנראה על ידו.


צולם בספריית שער-ציון, בית אריאלה - מדור העיתונות
Powered By Click for details


מעריב העולם היהודי 1978

לחצו על המפה לתצוגה מדוייקת ואפשרות לצפייה בכתבות מאותו אזור.
במפה זו מופיעות הכתובות הבאות: פראג, צ’כיה (U stare skoly 141/1 110 00 - המוזיאון היהודי) | Terezin, צ’כיה (גטו טרזיינשטט)
 

ייזום והקמת האתר - אלי זבולוני - עולמות אפשריים בע"מ עולמות אפשריים בע"מ © 2010-2024 - עיצוב: סטודיו פיני חמו

© האתר ranaz.co.il והתוכן המצוי בו מוגנים בזכויות יוצרים. כל זכויות היוצרים על תוכן האתר שייכות לילדיו של נח זבולוני
כל התמונות באתר (אלא אם כן צוין אחרת) הן פרי יצירתו של אלי זבולוני בעל הזכויות בהם. אין לעשות בהן כל שימוש או לשנותן ללא הרשאה מפורשת מיוצר התמונות.
אין להעתיק, לשכפל, לחקות או לעשות כל שימוש בתוכן שבאתר ללא רשות בעלי הזכויות.
בקשות לשימוש בתוכן כלשהוא מהאתר יש לשלוח דרך דף צרו קשר.
הצהרת נגישות